کوددهی یکی از عواملی است که بیشترین تأثیر را در به دست آوردن محصول فراوان از باغات زیتون دارد. درخت زیتون در طول دوره رشد رویشی و تولید محصول، مواد مغذی زیادی را از خاک می گیرد و استفاده می کند. مواد مغذی استفاده شده توسط درختان زیتون باید از طریق کوددهی به خاک بازگردانده شود. انشعاب سالم، نمو و عملکرد خوب فقط با کوددهی حاصل می شود و در عین حال مقاومت درختان در برابر سرما و خشکی افزایش می یابد.

   کوددهی درخت زیتون با کاشت درخت آغاز می شود و در سال های بعد ادامه می یابد کود مورد استفاده باید در پایان ماه های زمستان قبل از بارندگی های بهاری داده شود علاوه بر کودهای شیمیایی موجود در زیتون. کود مزرعه، کود سبز نیز می تواند استفاده شود کوددهی صحیح باید نیازهای گیاه را برآورده کند و مقداری از مواد مغذی گیاه را که نمی توان از خاک برداشت کرد، تامین کند.
سه ماده مغذی مهم از طریق کودهای شیمیایی، کود حیوانی و کود سبز که ما در باغ های زیتون خود استفاده می کنیم به باغات زیتون داده می شود.اینها نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند مقادیر کافی از هر کدام باید داده شود. با توجه به نتایج تجزیه برگ و خاک، دقیق ترین دوز کود باید تعیین شود. با این حال، در عمل، دوزهای کود را می توان با تقسیم درختان زیتون به سه دسته با توجه به عملکرد محصول توصیه کرد. با توجه به بارندگی، ساختار خاک، سن درختان و شرایط عمومی، مقدار کود دامی را می توان اندکی کاهش یا افزایش داد.

Mohammad Shoja

برای رشد گیاه، 16 عنصر ضروری است

کربن (C) هیدروژن (H) اکسیژن (0) نیتروژن (N)
فسفر (P) پتاسیم (K) منیزیم (Mg) کلسیم (Ca)
گوگرد (آهن) آهن (آهن) منگنز (منگنز) روی (روی)
مس (مس) مولیبدن (مو) بور (B) کلر (کلر)
 بدون این عنصر ها، گیاهان نمی توانند چرخه زندگی خود را کامل کنند سه غیرفلز (C, H, 0) حدود 95 درصد از وزن خشک زیتون را تشکیل می دهند. در طول فتوسنتز، این سه عنصر تشکیل کمپلکس اصلی غذایی گیاه که کربوهیدرات است را فراهم می کنند. 5 درصد باقیمانده از عنصرهای مهم در لقاح صورت گرفته است.

اگر رطوبت کافی در خاک وجود نداشته باشد، کود داده شده تاثیری بر رشد و افزایش عملکرد ندارد. برای افزایش عملکرد باید تلاش کرد تا از طریق اقداماتی مانند آبیاری باغ های زیتون، نگهداری از نزولات جوی، کنترل علف های هرز و تراس های شیب دار باغ های زیتون، تعادل آبی خاک را تضمین کرد.

1. فیتونوترینت ها

1.1 نیتروژن (N)

الف) علائم

1- نکروز روی برگها.

2-ریزش برگها در قسمتهای تحتانی و میانی

3- کاهش ترکیب تبعید.

4- کاهش تشکیل مغز و گل.

5-قطره گل و میوه.

6- جمع شدن میوه.

7- کاهش میزان گوشت و چربی میوه ها.

ب) دلایل

1-کمبود نیتروژن در خاک.

2- کمبود مواد آلی در خاک.

3- دمای پایین خاک.

4- مقدار کمی فسفر.

5- کم آبی شدید.

ج) محلول

1- حذف کودهای نیتروژن دار از خاک.

2- در صورت نامساعد بودن شرایط خاک، مقدار کمی اوره محلول در آب از برگها داده می شود.

3- كشت و دفن گياهان حبوبات به صورت كشت واسط.

Mohammad Shoja

لقاح نیتروژن

در صورت وجود آب کافی در خاک، کود نیتروژن دقیق انجام شود. رشد شاخه ها، مقدار میوه در هر درخت و بهره وری را افزایش می دهد در آزمایش‌هایی که در باغ‌های زیتون در شرایط خشک انجام شد، زیتون‌ها به افزایش مقادیر نیتروژن کمتر از 0.6 کیلوگرم در هر درخت پاسخ مثبت دادند در باغ های  زیتون سنتی دوز 0.5 تا 1 کیلوگرم برای هر درخت بسته به میزان بهره وری باغ زیتون توصیه می شود.

تا زمانی که نیتروژن برگ بالای 1.5 درصد باقی بماند، 1 کیلوگرم نیتروژن مکمل برای هر درخت مصرف می شود در باغ های زیتون خشک، هیچ مزیتی برای ورود تدریجی نیتروژن وجود ندارد.سرگین را روی برآمدگی تاج درخت می پاشند و با کمک وسایلی مانند بیل یا چنگک با خاک مخلوط می کنند به شکل آمونیاک یا اوره، فقط یک بار در زمستان استفاده می شود.

اوره یک کود نیتروژن است که به سرعت از برگ ها حذف می شود. به سرعت جذب شده و توسط گیاه استفاده می شود. در زمان رشد بلافاصله به برگ ها، گل ها و میوه ها منتقل می شود محلول پاشی اوره باعث بالا بردن باردهی، کاهش ریزش میوه و افزایش عملکرد می شود در باغ‌های زیتون با آبیاری قطره‌ای توصیه می‌شود از بهار تا مرداد ماه به ترتیب ازت با نرخ کمتری داده شود.

 پتاسیم (k)

الف) علائم

1- برگها در نوک قهوه ای و در پایین برگهای پیر زرد می باشند.

2- کوچک شدن برگ و میوه.

3- کاهش میزان گوشت و چربی میوه ها.

4- کاهش مقاومت در برابر بیماری ها و آفات با خسارت سرما.

ب) دلایل

1- کمبود پتاسیم در خاک.

2- ظرفیت تبادل کاتیونی ضعیف در خاک.

ج) محلول

1- حذف کودهای پتاس از خاک.

۲- دادن یکی از کودهای سولفات پتاسیم، کلرید پتاسیم و نیترات پتاسیم محلول در آب به عنوان مکمل به برگ.

در باغ‌های زیتون کهاب دادن قطره‌ای انجام می‌شود، اب دادن کودی از طریق کود مداوم با آب انجام می‌شود.

می توان از فناوری استفاده کرد توصیه می شود 15 درصد پتاسیم در بهار، 35 درصد در تابستان، 50 درصد در دوره رسیدن میوه و در پاییز داده شود کوددهی برگی با پتاسیم مفیدتر است. نیترات پتاسیم از سولفات پتاسیم موثرتر است زیرا به خوبی جذب می شود کودهای پتاسیم و فسفر به گودال های روباز 20-25 سانتی متری در محل برآمدگی تاج درخت داده می شود در صورتی که کل کوددهی محلول پاشی مایع با نیترات پتاسیم 1000 لیتر در هکتار باشد، محلول های 2 تا 3 درصد توصیه می شود.

Mohammad Shoja

 فسفر (P)

الف) علائم

1- رشد کند می شود، برگها کوچکتر می شوند.

2- شاخه ها کوتاه، ریشه ها ضعیف،

3- عدم گلدهی و دیرگل دادن.

4- دانه های میوه کوچک می شود و میوه ها دیر می رسند.

5- از آنجایی که میزان کربوهیدرات ها کاهش می یابد، رشد و نمو مختل می شود.

6- در نتیجه کمیت محصول کاهش می یابد

7- رسیده و جامد بودن جوانه ها ممنوع است.

8- افزایش حساسیت به سرما و خشکی

9- کیفیت میوه ها رو به کاهش است و درصد روغن آن کمتر از حد معمول است.

ب) دلایل

1- کمبود مواد آلی در خاک

2- سرما و رطوبت

3- خاک اسیدی ممکن است باعث شود.

قطره میوه

5-مقدار بسیار کم گل و میوه.

6- زودرس یا دیر رسیدن میوه ها.

7- چروک شدن میوه، کاهش میزان پالپ و چربی و تغییر رنگ.

8- به طور کلی ممکن است تفاوت هایی در رشد و عملکرد میوه نسبت به باغ های اطراف وجود داشته باشد.

در صورت مشاهده علائم فوق باید نکاتی که در زیر توضیح داده شده رعایت شود.

1- با بررسی ریشه، ساقه و برگ گیاه وجود حشرات مضر و علائم بیماری را مشخص کنید.

2- با بررسی کلیه درخواست های ارسالی در باغ. زمان کوددهی، شکل، مقدار، زمان آبیاری، فرم، فراوانی، عمق و دفعات خاکورزی و زمان هرس باید مشخص شود.

3. خشکی شدید، بارندگی، دما، سردی، رطوبت نسبی، بادهای گرم و خشک و بادهای شدید که باعث تنش های محیطی می شوند باید بررسی شوند.

Mohammad Shoja

 خاک را کود دهی کنید

نمونه برداری از خاک

مکان هایی که قرار است نمونه برداری از خاک انجام شود، ابتدا باید بر اساس شیب، ارتفاع و نوع خاک به بخش هایی تقسیم شوند. نمونه برداری باید حداقل از سه مکان مختلف با راه رفتن مورب در باغ زیتون انجام شود. سطل، سطل و غیره نباید آلوده به کود و مواد شیمیایی باشد.

60 سانتی متر در مکان های مشخص شده. یک چاله عمیق باید حفر شود. 0-20 سانتی متر 3-4 سانتی متر در عمق 20-40 سانتی متر و عرض 40-60 سانتی متر. نوارهای ضخیم خاک باید برداشته شود و در یک سطل قرار گیرد. این فرآیند باید در چاله های دیگر انجام شود و نمونه ها در سطل های جداگانه جمع آوری شوند. پس از تمیز کردن قطعات سنگ و بوته های خارجی موجود در نمونه ها در هر دو سطل و خوب مخلوط کردن، 1 کیلوگرم. باید به عنوان نمونه گرفته شود و به کیسه های پلاستیکی پلی اتیلن استفاده نشده منتقل شود. مشخصاتی مانند محل نمونه برداری، نام صاحب باغ و تاریخ و عمق خاک روی کیسه ها درج شده است.

کنار جاده‌ها، اطراف تپه‌های کمپوست، تپه‌ها و سوراخ‌هایی که اخیراً توسط آتش روشن شده‌اند، مکان‌هایی هستند که نباید از آنها نمونه‌برداری از خاک انجام شود.

کود دهی درختان خوابیده روی محصول

در تهیه برنامه کوددهی باید مقادیر عناصر غذایی موجود در خاک و برگها، عملکرد مورد انتظار از درخت، مقدار عناصر غذایی حذف شده توسط واحد محصول و تعادل فیزیولوژیکی درخت در نظر گرفته شود.

مقدار مواد تقویتی حذف شده از خاک توسط درختان زیتون که در کشور ما مقادیر متفاوتی محصول تولید می کنند.

دانستن مواد مغذی حذف شده در هر درخت و تعداد درختان در هر متر مکعب به محاسبه مقدار کل مواد مغذی که باید از یک منطقه سرسبز حذف شوند کمک می کند. اگر مواد مغذی موجود تعیین شده توسط تجزیه و تحلیل خاک ناکافی باشد، این تفاوت باید با کوددهی از بین برود تعداد درختان در هر متر مربع بسیار متغیر است. در حالی که این عدد در باغ های زیتون کم تاج مدرن با فاصله بین ردیف کمتر حدود 25-30 است، در گیاهان کلاسیک بیشتر حدود 10-15 است.

اگر برگ %N + %P205 + %K20 = 3.5% باشد، می توان فهمید که ارزش غذایی کل خوب است و سهم هر یک از آنها در کل به ترتیب 60٪ است. 10 درصد؛ 30 درصد بودن آن نشان می دهد که تعادل فیزیولوژیکی نیز خوب است. حتی اگر ارزش کل کم باشد، می توان گفت که در صورت وجود سهم عناصر غذایی در این نسبت ها، گیاه به طور متعادل تغذیه می شود. هنگام تعیین مقدار کود، باید سعی کنید مواد مغذی مورد انتظار با محصول حذف شوند و همچنین تعادل فیزیولوژیکی گیاه و ارزش غذایی برگها را به حد طبیعی برگردانید.

مشاهدات انجام شده در طول جمع آوری نمونه باید در نظر گرفته شود. در صورت مشاهده علائم سوء تغذیه در درختان، باید مشخص شود که کدام مواد غذایی متعلق به آنهاست و آیا این به دلیل کمبود یا زیاده روی در خاک است یا به دلیل اثر ناشی از برخی از خواصیت دیگر خاک است. از طرفی علائم کمبود مواد مغذی غیر از نیتروژن، فسفر و پتاسیم که به عنوان کود بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز ممکن است توجه را به خود جلب کند، پس باید برای رفع این مشکلات کوددهی انجام شود.

 

ماده مغذی حذف شده (گرم) مقدار محصول (کیلوگرم)


20 40 60 80
شمال 84.3 163.9 243.5 323.1
P205 36.4 60.6 84.8 109.0
K20 130.3 353.9 575.5 801.1
مقدار مواد مغذی حذف شده از خاک توسط درختان زیتون بسته به مقدار محصول (دیکملیک، 1984)پاسخ به کوددهی تا حد زیادی تحت تأثیر بارندگی، پتانسیل آبیاری و خواص خاک است. هنگام تعیین مقدار کود مصرفی و زمان مصرف نیز باید این موارد در نظر گرفته شود.برای دریافت بهترین پاسخ از کود مصرفی باید به زمان و روش مصرف توجه شود.

کودهای فسفر و پتاسیم کمتر از خاک شسته می شوند و به خصوص در شرایط آهکی ممکن است برای گیاه سخت باشد که فسفر را ببندد و جذب کند. به همین دلیل، هر دو کمپوست باید در طول فصل زمستان به عمق 15-20 سانتی متر روی خط برآمدگی تاجی مالچ شوند. کود نیتروژن به صورت سولفات آمونیوم در بهمن-اسفند بر روی ناحیه ریزش طوقه نه چندان نزدیک به تنه پاشیده می شود و با خاک ترکیب می شود تا 6-5 سانتی متر را بپوشاند.

ج) محلول

1- آنالیز خاک، مصرف کودهای فسفر و برگ از خاک با توجه به نتایج آنالیز.

کود دهی فسفر

به ندرت دیده می شود که کوددهی فسفر درخت زیتون بر بهره وری تأثیر بگذارد.

استفاده از فسفر با تجزیه برگ و تشخیص سطح کمبود در تیرماه توصیه می شود.

استفاده از اسید فسفریک یا مونوآمونیوم فسفات در باغ های زیتون سنتی با حجم درخت حدود 80 متر مکعب. 30-40 گرم در هر درخت. فسفر پاشیده می شود.

1.4 بور (متر)

در کنار نیتروژن، بور کم تحرک ترین عنصر درخت است و ماده مغذی است که اثر خود را به سرعت نشان می دهد.

الف) علائم:

1- کلروز V شکل و نکروز (زرد شدن) برگهای جوان که از نوک برگ شروع می شود.

2- کوچک شدن و ریزش برگها.

3- خشک شدن در نوک سوراخ.

4- کنده و جوانه کوتوله.

5- شاخه ها و درختچه ها را خشک و بریده شده.

6- تغییر شکل میوه. کمبود بور در برگ زیتون (Dikmelik, Püskülcü 1990)

ب) دلایل

1- کمبود بور در خاک.

2-ph کم است،

3- استفاده زیاد از آهک.

4- کم آبی شدید.

ج) محلول

کمبود کلسیم

لقاح بور

اگر مقدار آهک کمتر از 10، 300-700 گرم خاک بوراکس باشد (مقدار آن بر حسب سن متفاوت است). اگر محتوای آهک بالاتر از 0 (صفر) باشد، 0.3-0.6٪ محلول بوراکس با توجه به شدت کمبود. دوبار قبل از گلدهی و بعد از میوه دهی اسپری کنید.

 آهن (آهن)

الف) علائم

1- کلروز (زرد شدن) برگهای جوان

2- رگبرگ برگها به رنگ سبز، رنگ متغیر،

3- خشک کردن رادیکال پیشرفته.

ب) دلایل

1- کمبود آهن.

ج) محلول

1- دادن املاح آهن خشک و آب به تنه درخت.

2- سولفات آهن را به برگ یا خاک بمالید.

1.6 منیزیم (میلی گرم)

الف) علائم

1- زردی که از نوک یا لبه برگ شروع می شود و در امتداد رگبرگ میانی و در پایه برگ سبز می شود.

2- کلروز (زرد شدن) که کل برگ را می پوشاند.

3-برگ ها به شدت روی شاخه های جوان می ریزند.

4- رشد محدود جوانه ها.

ب) دلایل

1- کمبود منیزیم در خاک.

2- پتاسیم و کلسیم خاک را افزایش دهید.

3- باران زیاد.

د) راه حل

1- در خاک قلیایی، سولفات منیزیم را از خاک بریزید.

2- در خاکهای اسیدی از خاک «دولامیت» بمالید.

3- در مواقعی که شرایط خاک مناسب نیست کود منیزیمی محلول پاشی به صورت مذاب پاشیده می شود.

 روی (روی)

الف) علائم

1- زرد شدن داخل رگ های خونی.

2- چروکیدگی و اعوجاج در برگها.

ب) دلایل

1- کمبود روی در خاک.

2- اگر PH بالا باشد

3- افزایش درصد فسفر در خاک.

ج) محلول

اگر کمتر از 1-ph7.5 باشد، بسته به سن، 100-300 گرم سولفات روی از خاک در پاییز داده می شود.

                                                   کمبود روی در زیتون (Dikmelik, Püskülcü 1992)

2- اگر PH بالاتر از 7.5 باشد، پس از سفت شدن میوه، 100-300 گرم سولفات روی 0.5% مصرف می شود.

 کلسیم (Ca)

الف) علائم

1- خشک شدن شاخه و ریزش برگها.

2- جوانه ها به راحتی شکسته و شل می شوند.

3- برگ های برداشت شده را بدون سفت شدن خشک کنید.

4- حساسیت به سرما در برگهای جوان.

ب) دلایل

1- کمبود کلسیم.

2-میزان منیزیم خاک را افزایش دهید.

ج) محلول

1- تعیین خاک اسیدی.

2- قرار دادن گچ در خاک های شور و قلیایی.

3- استفاده از کودهای نیتروژنی و کلسیمی.

4- کود سوپر فسفات در بین کودهای پتاسیمی ارجح است.

لقاح کلسیم

جلوگیری كردن خاكهاي اسيدي، استفاده از گچ در خاكهاي شور – قليايي و استفاده از كودهاي نيتروژن دار كلسيم با ​​استفاده از كلريد كلسيم 5/0 تا 5/1 درصد از برگها.

 علائم کمبود تغذیه

1- به طور کلی، رکود رشد، توقف رشد یا رشد بیش از حد شاخساره،

2- رشد بیش از حد یا محدود ریشه.

3- برگها چروکیده، می ریزند، تغییر شکل می دهند و رنگ عمومی خود را تغییر می دهند.